Door de extreem lange blauwgrijze poten en het geheel zwart met witte verenkleed is de Kluut een opvallende vogel.
De Kluut is de enige Europese vogel met een duidelijk omhoog gebogen snavel. Met behulp van deze snavel vangt de Kluut op een bijzondere manier zijn voedsel.
Het voedsel, zoals insecten en kleine kreeftjes wordt in ondiep water gevangen, waarbij de Kluut met maaibewegingen de snavel door de modder beweegt. Men noemt dat ook wel foerageren.
Kluten zijn ook wel clowntjes. Ze kunnen net doen of ze gewond zijn, door mank te lopen of de vleugels laten hangen. Maar als je dan net doet of je niets ziet lopen ze even later gewoon weer verder.
Dit gedrag vertonen ze vooral als ze eieren of jongen hebben. Dit doen zij om "vijanden" af te leiden van de jongen.
Europese Kluten worden ook wel bij liefhebbers thuis gehouden. Vaak in een grote volière met een ondiepe vijver. Rondom de vijver kun je het beste fijn zand neerleggen.
Houtsnippers o.i.d. zijn vaak te grof, wat slecht is voor de kwetsbare pootjes. De kluten kunnen daardoor mank gaan lopen en/of de pootjes beschadigen.
Als voer wordt vaak watervogelkorrel, levende of gedroogde meelwormen en drijvend eenden voer gevoerd.
Voortplanting
Het nest bestaat uit een ondiep kuiltje in de grond dat met schelpjes, steentjes en gras wordt bekleed. Kluten broeden meestal in kleine groepjes, soms samen met andere waadvogels. Vanaf half april worden 2 tot 5 zandkleurige of grijsgroene eieren met donkere vlekken gelegd. De broedtijd bedraagt ongeveer 23 dagen. Kort na het uitkomen van de eieren verlaat het broedpaartje de kolonie. Ze brengen de jongen naar een verderop gelegen plek, waar ze jongen grootbrengen. Deze plek verdedigen ze fel. Wanneer de jongen geboren worden hebben ze eerst nog een rechte snavel. Na 7 tot 8 weken vliegen de jonge vogels uit.
Ringmaat = 7 mm
Informatie over deze mooie steltlopers kunt u ook verkrijgen bij Aviornis Nederland
Aviornis Nederland is al ruim 40 jaar dé belangenvereniging voor liefhebbers van parkvogels en sierwatervogels.