Steltlopers zijn vogels met lange poten die vaak wadend in het water of de modder te vinden zijn.
In het wild leven zij voornamelijk in kustgebieden en bij andere wateren zoals meren en moerassen.
Er zijn vele verschillende soorten steltlopers, zoals wulpen, plevieren, scholeksters, kluten, jacana’s, strandlopers, snippen en kemphanen.
Sommige steltlopers die eerder veel voorkwamen in Nederland, worden nu in hun voortbestaan hier bedreigd.
Dit geldt bijvoorbeeld voor de kemphaan en de strandplevier. Kemphanen kwamen in de eerste helft van de twintigste eeuw nog algemeen voor als broedvogel in Nederland.
Vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw is het aantal met duizenden achteruit gelopen. Ook in de landen rond Nederland is de kemphaan bijna verdwenen.
Dit wordt veroorzaakt door verlies van broedgebied door onder meer overbemesting, ontwatering en het vaak maaien in agrarische gebieden. (Bron: infonu.nl)
Veel liefhebbers hebben in hun privé collectie de steltlopers zo gehuisvest dat zij in een zo natuurlijke vorm kunnen leven. Hierdoor zijn al meerdere steltlopers opnieuw uitgezet en worden soorten in stand gehouden door de liefhebbers. Ook worden er vogels onderling uitgewisseld om een zo gezonde populaties te behouden.
De doelstellingen van Aviornis zijn bij de werkgroep van de kwetsbare watervogels:
Het behoud van de soorten in avicultuur. De wildvorm promoten bij de liefhebbers. Streven naar raszuiverheid van de dieren
Onverwante raszuivere koppels samenstellen en opnemen in een register.
Projecten opstarten wanneer dit nodig is voor bepaalde soorten 10 liefhebbers per soort vinden, die een bepaalde soort willen houden.
Zo kan iedere vogel liefhebber nog lang genieten van onze mooie natuur met hun unieke dieren.
Kijk bij de verschillende soorten watervogels en steltlopers ( in de subcategorie) voor mooie foto's en informatie.