Zebravinken zijn lieve kleine vogeltjes die goed met andere vogelsoorten in een gezelschap volière kunnen.De zebravink is een goede soort om de vogelhobby mee te beginnen. Omdat ze vrij klein zijn is het wel belangrijk goed op te letten dat het gaas van de volière niet te grof is. Anders vliegen ze er doorheen. Het mannetje heeft een aangename trompetachtige fluit, het popje zingt niet.
Omdat wij dit jaar weer begonnen zijn met de zebravinken hebben wij momenteel veel kleuren.
Sommige verblijven in de volière en anderen zitten binnen in de kweekkooien.
Volwassen mannetjes en vrouwtjes van de gekleurde Zebravink kun je eenvoudig van elkaar onderscheiden. De veren van het mannetje zijn feller gekleurd en de oranjerode wangvlek komt alleen bij het mannetje voor. Door de fok van deze geliefde vogel zijn er bovendien nog veel meer kleuren ontstaan: in totaal zijn er ruim 50 erkende kleuren.
Jonge Zebravinken vertonen in het begin geen van de typische kenmerken. Hun verenkleed is grijswit en krijgt pas na de eerste rui kleur. De snavel van de jonge dieren is zwart en wordt binnen vier maanden langzaam aan rood.
Vanaf ongeveer drie maanden zijn de Zebravinken geslachtsrijp. Voor de eerste paring moeten ze echter minstens zes maanden oud zijn. Zebravinken planten zich graag voort. Ze bouwen een kogelvorming nest van diverse materialen. Daarin legt het vrouwtje vier tot zes eieren. Na ongeveer 12 dagen broeden komen de eieren uit. Nog eens 21 dagen later kunnen de kuikens vliegen en verlaten ze het nest. Zorg voor genoeg nestmateriaal of een nestkastje voor de vogels.